KING BISCUIT – HAMMER IT!

‘King Biscuit’ is een Franse bluesrockgroep die in 2014 werd opgericht door zanger-gitarist en songschrijver Sylvain Choinier en verder bestaat uit toetsenist Johan Guidou en drumster en zangeres Tatiana Mladenovitch die zelf ook muziek maakt onder het pseudoniem ‘Fiodor Novski’. Voor hun nieuwste album “Hammer It!” wisten ze niemand minder dan John Parish te strikken als producer. Hij is een Britse multi-instrumentalist die het best gekend is voor zijn werk in de begeleidingsgroep van zangeres PJ Harvey, maar die ook samenwerkte met o.a. ‘Giant Sand’, Tracy Chapman, ‘eels’ en ‘Sparklehorse’.

Ook op deze in juni 2019 in de ‘J&J Studio’ in Bristol opgenomen plaat levert John Parish als gastmuzikant drum-, synthesizer- en zangwerk af op vijf van de tien tracks. “Hammer It!” is de opvolger van het album “Well, Well, Well” uit 2017 en het debuutalbum “Shake, Shake, Shake”, een zes tracks tellende ep uit 2015.

In de Franstalige pers wordt de muziek van ‘King Biscuit’ omschreven als hypnotische rock die de formatie op deze plaat speelt in negen eigen composities en één coversong. Dat is hun eigenzinnige, geheel instrumentale versie van het nummer “”Love Came Here”, een liedje van de op 1 januari 2010 op 37-jarige leeftijd in Canada aan borstkanker overleden Amerikaans-Mexicaanse zangeres Lhasa de Sela uit haar album “Lhasa” van 2009.

De eerste single van ‘King Biscuit’ uit “Hammer It!” is het op de eerste video te beluisteren nummer “Lay Down”, maar afgetrapt wordt er op het album met de stevige song “To Be There” die u op de tweede audiovideo kan horen. De beats van bas en drums die de gitaarklanken van Sylvain Choinier begeleiden zijn daarna ook prominent aanwezig in de nog volgende tracks “Lonely Tombs”, “On Your Own” en in de door synthesizers begeleide nummers “All Night Long”, “The Rooftop” en “Love Came Here”.

De sound die ‘King Biscuit’ samen met John Parish op “Hammer It!” heeft samengebracht is niet echt gemakkelijk en vlotjes beluisterbaar. Maar dergelijke unieke nummers vormen wel een uitzondering op wat we tegenwoordig op de meeste platen te horen krijgen en dat is daarom misschien ook wel als een verdienste voor dit Franse trio te interpreteren.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Joie’n’Records

video